Online cursus Bouwbesluit

Het Bouwbesluit praktisch uitgelegd in 10 cases

Een bestaande fundering, een nieuw bouwwerk… mag dat zo maar? Deze casus komt – samen met nog negen andere – aan bod tijdens de cursus Zo werkt het Bouwbesluit (momenteel in onderhoud), te volgen bij de Online Bouw Academie. Speciaal ontwikkeld voor iedere professional die in de praktijk te maken krijgt met het Bouwbesluit.

Waarom het Bouwbesluit

De reden waarom we een Bouwbesluit hebben in Nederland is eigenlijk een eenvoudige. Een bouwwerk en gebouw moet altijd veilig gebouwd zijn. Veilig voor bouwer, bewoners en gebruikers en voor de omgeving. Een bouwwerk mag dus geen gevaar, risico of letsel opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Juist om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde uitgangspunten hierbij hanteert is het Bouwbesluit gemaakt. De regels van het Bouwbesluit maken voor iedereen duidelijk wat de minimale normen zijn voor het veilig bouwen, renoveren en gebruiken van bouwwerken.

Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 en in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (2022) voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu (duurzaamheid) vastgelegd. Een bouwwerk moet dus altijd volledig voldoen aan al die voorschriften. Een nieuw bouwwerk moet voldoen aan de voorschriften bij eisen voor een nieuw te bouwen bouwwerken: nieuwbouw.

Een bestaand bouwwerk moet tenminste voldoen aan de voorschriften bij eisen die gesteld werden, ooit, ten tijde van de vergunningsaanvraag. Verder moeten alle gebouwen te allen tijde voldoen aan het laagste niveau: bestaande bouw. Een bouwwerk dat niet voldoet aan de verplichte eisen is een illegaal bouwwerk en mag niet betreden worden zonder dat de afwijkingen eerst worden hersteld. Het is overigens niet verboden om zo’n illegaal bouwwerk te bezitten. Het mag alleen niet in gebruik worden genomen.

Online cursus

Het Bouwbesluit is zeer uitgebreid. In deze online cursus (momenteel in onderhoud) krijg je een eerste introductie in het Bouwbesluit. Je leert hoe het Bouwbesluit werkt en op welke wijze je de regels dient toe te passen in de praktijk. Aan de hand van tien praktijkvoorbeelden krijg je uitgelegd welke regels er zijn, hoe ze op elkaar in werken en hoe je het Bouwbesluit nu precies moet lezen en toepassen. In de online cursus worden tien veel voorkomende situaties uit de praktijk van alle dag behandeld.

Docent

Ir. Rens ten Hagen is hoofddocent van deze online cursus Bouwbesluit in de praktijk en verbonden aan BouwProfs als docent duurzaamheid, beheer en onderhoud vastgoed. Hij is zelfstandig docent op het gebied van Inspecteren, Rapporteren, Adviseren, Beheer en Onderhoud, NEN2767, BOEI, duurzaamheid, innovatie en functionaliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen