“Traditioneel inkoopproces is een bokspartij, RGS een huwelijk”

Steeds meer opdrachtgevers en opdrachtnemers omarmen Resultaatgericht Samenwerken (RGS). Waarom? Omdat de ontwikkelingen in de markt dwingen tot het efficiënter, effectiever en slimmer werken met de beschikbare middelen. Of het nu om dak- en gevelonderhoud gaat, renovaties of energetische verbeteringen. “Resultaatgericht Samenwerken en de kracht daarvan draagt hieraan bij”, zegt Daan de Jeu, mede-eigenaar en trainer bij Bureau Onderhoud.

Bureau Onderhoud, een onafhankelijk bureau voor gevelonderhoud, leidt jaarlijks tientallen professionals op over de kracht van Resultaatgericht werken (RGS). Dat zijn professionals afkomstig van woningcorporaties, het rijk en vastgoedbeheerders, maar ook van uitvoerende partijen, zoals schilders- en onderhoudsbedrijven.

Daan de Jeu

Daan de Jeu is erg stellig over de kracht van RGS. In opdracht van de Online Bouw Academie van Eisma Bouwmedia ontwikkelde hij de E-learning RGS. Deze online cursus is afgeleid van de klassikale opleiding bij Bureau Onderhoud. De Jeu: “De E-learning is een introductie waarin je in een paar uur kennis maakt met wat RGS is en voor je kan betekenen aan zowel opdrachtgevers- als opdrachtnemerszijde. Wil je meer? Dan kom je naar de klassikale training waarin ik de materie verdiep en die als voordeel heeft dat je met elkaar kunt sparren.”

Focus op gewenste resultaat

De online cursus maakt aan de hand van het gebrek houtrot duidelijk dat het samenwerken in de praktijk en de veranderde rol van de opdrachtgever en de opdrachtnemer successen en teleurstellingen kent. “Maar die leiden wel tot een verbeterd proces met de focus meer gericht op het gewenste resultaat voor de langere termijn, dan op de laagste prijs op korte termijn”, aldus De Jeu.

RGS bestaat al zo’n 30 jaar. Het begon ooit met het ontwikkelen van een Prestatiebestek Schilderwerk. De Jeu: “Het oorspronkelijke prestatiebestek heet tegenwoordig Prestatieovereenkomst Schilderwerk en Schilderwerk werd al gauw Gevelonderhoud. In het verlengde daarvan is het VGO-keur ontwikkeld, waar veel partijen inmiddels over beschikken.”

Traditioneel inkoopproces versus RGS

Wat is nu het grote verschil tussen de traditionele manier van inkopen en RGS? De Jeu: “Een traditioneel inkoopproces kun je zien als een ‘in-concurrentie-model’ met een gunning doorgaans op basis van de laagste prijs. Je ziet elkaar vaak meer als tegenstander dan als samenwerkende partij. Een bokspartij. Niets ten nadele van deze sport, want je zult topfit, scherp en gefocust moeten zijn om te voorkomen dat je knock-out gaat.” Bij een traditioneel inkoopproces zie je elkaar als tegenstander. “Het kan gebeuren dat niet altijd de snelste, de sterkste of de beste getrainde de wedstrijd wint. Het kan voorkomen dat niet de beste partij, de kwalitatief meest hoogwaardige, het werk krijgt.”

“Als het traditionele proces een bokspartij is, is RGS een huwelijk”, vindt De Jeu.” Boksen vanuit concurrentie versus een huwelijk vanuit gelijkwaardigheid. RGS, het woord zegt het al, doe je samen. Je gaat samen het inkooptraject in. Uiteindelijk betaalt de opdrachtgever, en je kunt zeggen ‘degene die betaalt, bepaalt’, maar dan wel vanuit het principe van samenwerking en gelijkwaardigheid. Net als in de privésfeer kan het huwelijk stranden, maar hoe daarmee om te gaan ligt vast. En net als in een huwelijk is het zakelijk gezien ook goed om de samenwerking scherp en spannend te houden. Het RGS-proces ‘thermometeren’ of het partnerschap nog steeds datgene oplevert dat je vooraf hebt bedacht. Misschien is het goed nieuwe doelen te stellen en andere resultaten af te spreken zodat het huwelijk spannend blijft en steeds beter wordt.”

Meer weten?
De cursus introductie Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) is op MBO+ niveau, bestaat uit vijf modules en is in ongeveer 4 uur in je eigen tempo te volgen. Start vandaag nog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen