Val kabinet maakt komst Wkb onomstotelijk

Val kabinet maakt komst Wkb onomstotelijk

Door de val van het kabinet is de laatste hoop op uitstel van de wet vervlogen. De Wkb treedt op 1 januari 2024 in werking en heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers in de bouw. “Met een goede voorbereiding kun je je straks onderscheiden”, aldus Michel Eek van de Online Bouw Academie.

Komst Wkb is zeker

De komst van de Wkb was al zo goed als zeker. “Nu het kabinet is gevallen lijkt de Wet kwaliteitsborging een feit. Het demissionaire kabinet gaat dit meer terugdraaien”, zegt Rens ten Hagen van de Online Bouw Academie en docent van de online cursus WKB in de Praktijk . “De wet is door zowel de Eerste als de Tweede Kamer.”

Impact Wkb wordt onderschat

Ten Hagen ziet dat veel zelfstandig ondernemers de impact van de nieuwe wetgeving onderschatten. “Veel ondernemers schuiven het voor zich uit. Dat is onverstandig. Heb je klussen die doorlopen tot na de jaarwisseling, dan heb je nu al te maken met de wet. Dan kun je maar beter zorgen dat je je zaken goed voor elkaar hebt om mogelijk juridisch gesteggel te voorkomen.”

Eek ziet behalve extra administratie ook voordelen van de Wkb:

“De nieuwe Wet kwaliteitsborging is eigenlijk heel logisch. Het legt verantwoordelijkheden daar waar ze horen. Ondernemers moeten het ook niet zien als een bedreiging of last. Als je je zaken goed voor elkaar hebt dan kun je je als zelfstandig ondernemer juist prima onderscheiden van de concurrentie.”

Wkb geeft serieuze ondernemer kansen

Volgens beide experts is de Wkb logisch en hoef je er als serieuze ondernemer niet tegenop te zien. “Het biedt ook kansen. Zorg dat je drie fasen onderscheidt. De voorbereidende fase, de fase waarin het werk wordt uitgevoerd en het traject van de nazorg. Heb je dat goed in kaart, dan ben je al een heel eind. De Wkb geeft de serieuze ondernemer de kans zich te onderscheiden van de cowboys in markt.”

Juridisch sterker

De juridische positie van de opdrachtgever wordt door de Wkb een stuk sterker. Ten Hagen: “Voordat je aan de slag gaat, moet je al heel goed kijken naar de gegeven situatie, zowel voor nieuwbouw als voor verbouw. Als die niet in orde is, dan moet dat voordat je begint met werkzaamheden in kaart en onder ogen zijn gebracht bij de opdrachtgever. Dat moet in heldere taal, met een vermelding dat je de kwaliteit hier niet haalt zonder eerst te herstellen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen