wkb fundering

Wkb: 5 vragen, 5 antwoorden

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt eraan per 1 januari 2024. Wat verandert er voor jou als aannemer of ZZP-je als van het traditionele bouwtoezicht over moet naar bouwen onder kwaliteitsborging? 5 vragen, 5 antwoorden.

Wat houdt de Wkb ook alweer in?

Bouwers moeten voor kritieke onderdelen van een bouwwerk bewijzen verzamelen – documenten, foto’s – die samen laten zien dat wat ze hebben gebouwd voldoet aan het Bouwbesluit. Een externe controleur, de kwaliteitsborger, checkt dit en geeft aan het eind van een project een verklaring af of alles klopt (of niet). De bouwvergunning op papier is dus niet meer leidend: het eindresultaat is wat telt. Dit alles geldt in eerste instantie voor onder meer nieuwbouwwoningen, kleinere bedrijfshallen en grootschalige verbouwingen. Maar er zijn ook kleinere projecten waar die kwaliteitsborger soms iets van moet vinden. Zo gauw er een constructieve ingreep wordt gedaan bijvoorbeeld, of er iets wijzigt in de brandcompartimentering.

Als ik alleen vergunningsvrij werk doe?

Dan krijg je met die kwaliteitsborger niet zo snel te maken. Onthoud wel: vergunningsvrij is níet hetzelfde als regelvrij. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan het Bouwbesluit. Je moet hier wel de nodige kennis van hebben. Wat kan helpen: veel leveranciers van bouwproducten zijn ook met de Wkb bezig en ontwikkelen checklists die je kunt downloaden. Of nemen hun verwerkingsinstructies onder de loep.

Zo bereid je je voor op Wkb
De Wkb heeft als doel de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Hiermee moeten de faalkosten op termijn moeten afnemen, de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Maar hoe schakel je over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Je leert het tijdens de online cursussen WKB Actueel en WKB in de praktijk van Online Bouw Academie.

Dus merk ik niks van de Wkb?

Fout. Eén van de redenen voor de wetswijziging is dat de overheid de consument beter wil beschermen. Jouw klanten krijgen een sterkere positie. Daarom worden vijf artikelen in het Burgerlijk Wetboek aangepast. Deze gelden voor íedere bouwer. Zo word je aansprakelijkheid verbreed. Je bent aansprakelijk voor bouwfouten die na oplevering aan het licht komen, tenzij je kunt aantonen dat dit niet door jou komt. Ook moet je een opleverdossier maken. Een setje informatie dat je overhandigt aan je klant, waarmee je laat zien dat je hebt gebouwd zoals afgesproken. Denk aan boekjes van producten, tekeningen, maar ook aan een foto van een belangrijk detail. Het is nog wel wat onduidelijk wat hier precies in moet staan.

Moet dat, een opleverdossier?

Ja, tenzij je met je klant afspreekt dat je niets levert. Een zinnetje in de algemene voorwaarden volstaat. Maar of dat verstandig is? Als je een opleverdossier maakt, heb je namelijk ook iets in handen dat je kan helpen bij aansprakelijkheidskwesties. Dan kun je bewijs leveren van hoe je hebt gebouwd. Heb je niets vastgelegd, dan sta je 1-0 achter.

Wat verandert er nog meer?

De waarschuwingsplicht. Die geldt nu al: als je een schuur moet bouwen op een fundering die iemand anders heeft gestort en die fundering blijkt niet waterpas, trek je aan de bel. Straks moet dit ‘schriftelijk en ondubbelzinnig’. Ofwel: schrijf duidelijk op wat er mis is en wat de gevolgen zijn. Papier, e-mail of whatsapp; allemaal prima. Het even tussen neus en lippen door benoemen, is niet slim. Je hebt geen poot om op te staan, mocht je later aansprakelijk worden gesteld voor een bouwfout.

Lees ook: 1 januari 2024 is nieuwe invoeringsdatum Wkb

Auteur: Paul Diersen

Dit artikel verscheen eerder op Zo!Bouw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen