Zo werkt het Bouwbesluit

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
125

Benodigde studietijd: 2 uur

De reden waarom we een Bouwbesluit hebben in Nederland is eigenlijk een eenvoudige. Een bouwwerk en gebouw moet altijd veilig gebouwd zijn. Veilig voor bouwer, bewoners en gebruikers en voor de omgeving. 

Een bouwwerk mag dus geen gevaar, risico of letsel opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Juist om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde uitgangspunten hierbij hanteert is het bouwbesluit gemaakt. De regels van het bouwbesluit maken voor iedereen duidelijk wat de minimale normen zijn voor het veilig bouwen, renoveren en gebruiken van bouwwerken.

Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 en in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (2022) voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu (duurzaamheid) vastgelegd. Een bouwwerk moet dus altijd volledig voldoen aan al die voorschriften. Een nieuw bouwwerk moet voldoen aan de voorschriften bij eisen voor een nieuw te bouwen bouwwerken: nieuwbouw

Een bestaand bouwwerk moet tenminste voldoen aan de voorschriften bij eisen die gesteld werden, ooit, ten tijde van de vergunningsaanvraag. Verder moeten alle gebouwen te allen tijde voldoen aan het laagste niveau: bestaande bouw. Een bouwwerk dat niet voldoet aan de verplichte eisen is een illegaal bouwwerk en mag niet betreden worden zonder dat de afwijkingen eerst worden hersteld. Het is overigens niet verboden om zo’n illegaal bouwwerk te bezitten. Het mag alleen niet in gebruik worden genomen.

Voor wie

Deze compacte online cursus Zo werkt het Bouwbesluit is ontwikkeld voor iedere professional die in de praktijk te maken krijgt met het Bouwbesluit. Van MBO-niveau tot universitair. Het Bouwbesluit is een document dat iedereen vanaf ontwerp en ontwikkeling tot op de bouwplaats moet beheersen. Een bouwkundige dient, voor de zaken waar hij of zij aan werkt, te weten wat wel en niet mag. Dat geldt ook voor het onderhoud. Of het nu gaat om volledige nieuwbouw, renovatie of groot onderhoud: iedereen die beslissingen moet (mag) nemen over het bouwen, moet voldoende op de hoogte zijn van het Bouwbesluit. De cursus is ook bedoeld voor professionals die antwoorden moeten geven op vragen over wat wel of niet mag met betrekking tot bouw en gebouwen, of die dit moeten toetsen (inspecteurs).

Onderwerpen

In deze online cursus krijg je uitgelegd hoe het Bouwbesluit is opgebouwd en hoe je het Bouwbesluit dient te hanteren. Aan de hand van tien veel voorkomende praktijkvoorbeelden krijg je vervolgens uitgelegd welke individuele regels vanuit het Bouwbesluit op de betreffende situatie van toepassing zijn en hoe je vervolgens met de situatie om moet gaan om aan de regels van het Bouwbesluit te voldoen.

Wil jij leren hoe het Bouwbesluit werkt en hoe je deze dient toe te passen? Dan heet ik je van harte welkom.

Leerdoelen

  • Je leert aan de hand van tien praktijksituaties hoe het Bouwbesluit werkt.
  • Je leert hoe je bepaalde regels uit het Bouwbesluit toepast.

Docent

De online cursus WKB Actueel wordt gegeven door Ir. Rens ten Hagen, een ervaren docent op het gebied van duurzaamheid, beheer en onderhoud van vastgoed, bouwkunde en bouwfysica. Hij is verbonden aan BouwProfs en heeft expertise in inspectie, rapportage, advisering, beheer en onderhoud, NEN2767, BOEI, duurzaamheid, innovatie en functionaliteit.
Lees meer over Rens ten Hagen.

Certificaat van deelname

Na afronding van de cursus ontvang je een digitaal certificaat van deelname.

Vragen?
Bekijk de FAQ’s of neem contact met ons op.

Korting voor abonnees
Abonnees van één van de onderstaande merken van Eisma Bouwmedia volgen deze online cursus met 40% korting. Meer informatie hierover vind je in de FAQ’s.

Aannemer, ArchitectuurNL, Bouwwereld, Glas in Beeld, Installatie, Het Houtblad, Houtwereld, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad, ZO!Bouw.

Cursus Inhoud

Uitklappen
Introductie
MODULE 1: Het bouwbesluit
MODULE 2: DE PRAKTIJK
Winkelwagen