Rookgasafvoer

Wegwijs in nieuwe rookgasafvoer regels: ‘Veiligheid bewoners staat voorop’

Wat houden de gewijzigde normen voor ‘Rookgasafvoer’ en ‘Werken met gasinstallaties’ in? En hoe zit het met het nieuwe beugelen? Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer, maakt je wegwijs in de nieuwe regels. Hij legt de wijzigingen en de geldende normen op een begrijpelijke manier uit.

Rookgasafvoer is kritisch onderdeel

De rookgasafvoer is misschien wel een van de meest kritische onderdelen van een gasgestookte installatie. Zit het daar fout, dan kan er acuut gevaar ontstaan voor de omgeving en dus de gebruikers van het pand waarin de installatie is gemonteerd. Bij ongevallen rondom cv-ketels ligt de zwakke plek helaas vaak bij de rookgasafvoer. De regels zijn helder en de wetgever gaat strengere eisen opleggen aan de installatiebranche. “De veiligheid voor de bewoners staat ten alle tijde voorop”, aldus Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer.

Regelgeving rookgasafvoermateriaal

Regelgeving voor rookgasafvoermateriaal zoals we die in Nederland kennen is opgebouwd uit deze 4 pijlers:

  1. Bouwbesluit;
  2. De bepalingsmethodes die staan in de eerste lijn normen, zoals NEN 2757-1;
  3. De NPR-en waar op praktische manier uitleg wordt gegeven aan de eisen van de NEN 2757-1;
  4. De instructies van de fabrikant.

Sommige eisen zijn klip en klaar, andere eisen zijn lastiger te implementeren. “De NPR-en zijn gemaakt om de installateur te helpen welke richting hij op moet”, aldus Mondria. Wat houden de gewijzigde normen voor rookgasafvoer en werken met gasinstallaties verder in? En wat is de juiste interpretatie van de regelgeving? Jan Mondria, legde dat uit tijdens het Webinar Rookgasafvoer. Mondria is tevens docent van de online cursus Regelgeving Rookgasafvoer van Online Bouw Academie en (mede)auteur van nieuwe en te herziene NEN-normen en NPR-bladen ten aanzien van rookgasafvoeren, renovatie van CLV-systemen, brandwerendheid van schachten in gebouwen, het Rogafa beugelvoorschrift en CLV-systemen voor de nieuwste generatie cv-ketels. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen