Nieuws

 • Onwetendheid WKB ombuigen in kennisvoorsprong – vijf FAQ video’s
  Om bouwprofessionals voor te bereiden op de WKB heeft Online Bouw Academie de cursus WKB in de Praktijk ontwikkeld. Naast een e-learning bestaat de cursus uit een online kennissessie van een dagdeel. Docent Rens ten Hagen gaat dan de diepte in en beantwoordt vragen van cursisten. Vooruitlopend hierop behandelt Ten Hagen alvast een vijftal vragen via korte video’s over de aanstaande WKB.
 • Val kabinet maakt komst Wkb onomstotelijk
  Door de val van het kabinet is de laatste hoop op uitstel van de wet vervlogen. De Wkb treedt op 1 januari 2024 in werking en heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers in de bouw. “Met een goede voorbereiding kun je je straks onderscheiden”, aldus Michel Eek van de Online Bouw Academie.
 • Het Bouwbesluit praktisch uitgelegd in 10 cases
  Een bestaande fundering, een nieuw bouwwerk… mag dat zo maar? Deze casus komt – samen met nog negen andere – aan bod tijdens de cursus Zo werkt het Bouwbesluit, te volgen bij de Online Bouw Academie. Speciaal ontwikkeld voor iedere professional die in de praktijk te maken krijgt met het Bouwbesluit.
 • Kwart bouwbedrijven besteedt nooit aandacht aan leren en ontwikkelen
  Een kwart van de bouwbedrijven besteedt volgens medewerkers nooit aandacht aan leren en ontwikkelen. Dat blijkt uit de Learning & Development Monitor van Studytube.
 • Dag van de Bouw: opgeruimde bouwplaats en oog voor werkomgeving moet altijd
  Niet alleen als Máxima langs komt of als het de Dag van de Bouw is moet de bouwplaats verzorgd en opgeruimd zijn, is er geen bouwvakkersspleet te zien en staat de radio niet te hard. We kunnen toch altijd rekening houden met de werkomgeving en omwonenden betrekken bij een bouwproject?
 • Wat betekent bouwen onder WKB in jouw praktijk?
  Met ingang van 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen definitief in werking. Met de komst van de WKB nemen we afscheid van het traditioneel werken onder bouwtoezicht en gaan we bouwen onder kwaliteitsborging. En dat gaat veel veranderingen met zich meebrengen.
 • Dit zijn de 8 beloftes van Online Bouw Academie
  De bouw is altijd in beweging. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe wetgeving. Altijd zijn er nieuwe producten en manieren van werken. We kunnen steeds meer en de resultaten worden alleen maar mooier en beter. Tenminste, als je weet hoe het werkt.
 • Waarom leren en opleiden ook voor ZZP-ers en uitzendkrachten nuttig is
  Net als werknemers in loondienst is ontwikkelen en bijscholen binnen een functie ook voor uitzendkrachten een ZZP-ers in de bouw belangrijk. Een leven lang leren geldt voor iedereen. Medewerkers binnen alle sectoren willen zich kunnen ontplooien. Dat geldt natuurlijk ook voor uitzendkrachten en ZZP-ers.
 • Vijf tips om klantgerichtheid en communicatie in de bouw te verbeteren
  Hoe kunnen aannemers, architecten, installateurs, schilders en glaszetters hun klanten ook in de wijze van communiceren echt goed meenemen tijdens het (ver)bouw- of ontwerpproces van A tot Z? Klantgericht denken en doen is nog niet zo makkelijk. Twee winnaars van de titel beste bouwer van 2022 delen vijf belangrijke tips.
 • Wkb: 5 vragen, 5 antwoorden
  De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt eraan. Wat verandert er voor jou als aannemer of ZZP-je als van het traditionele bouwtoezicht over moet naar bouwen onder kwaliteitsborging? 5 vragen, 5 antwoorden.
 • Employer branding in de bouw en techniek: waarom zou je?
  Het vinden en binden van medewerkers in de bouw en installatietechniek was nog nooit zo’n grote uitdaging. De sector kampt met een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures en staat daarnaast voor de uitdaging om de komende 10 jaar één miljoen huizen te bouwen. In deze gratis whitepaper van Inge Sijpkens en Sascha Murk vind je antwoorden op een aantal prangende vragen.
 • Wegwijs in nieuwe rookgasafvoer regels: ‘Veiligheid bewoners staat voorop’
  Wat houden de gewijzigde normen voor ‘Rookgasafvoer’ en ‘Werken met gasinstallaties’ in? En hoe zit het met het nieuwe beugelen? Op dinsdag 28 maart 2023 biedt Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer, je wegwijs in de nieuwe regels. Hij legt de wijzigingen en de geldende normen op een begrijpelijke manier uit en beantwoord prangende vragen tijdens een gratis live webinar.
 • Webinar Rookgasafvoer terugkijken
  Wat houden de gewijzigde normen voor ‘Rookgasafvoer’ en ‘Werken met gasinstallaties’ in? Jan Mondria legt tijdens een webinar de materie op een begrijpelijke manier uit en beantwoord prangende vragen.
 • CO-certificering? Zo begin je
  Een groot deel van de CO-certificering is de projectcontrole, waarbij je de uitgevoerde werkzaamheden aan het toestel en bevindingen bij onderhoud, storing of inbedrijfstelling goed vastlegt. Dat zegt Peter Deckers in zijn blog op Installatie.nl. Hij zet de belangrijkste zaken met betrekking tot CO-certificering op een rijtje.
 • Miljoenensteun geeft Circulaire Geveleconomie vliegende start
  Het initiatief Circulair Geveleconomie krijgt 2,8 miljoen euro toegekend. Dat geld komt vanuit het programma Toekomstbestendige Leefomgeving die 100 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds toebedeeld kreeg.
 • Winnaar winactie Online Bouw Academie is bekend
  Max Schetters, mede eigenaar van Vermeer Architecten uit Gilze, zat het dichtst bij het juiste aantal paaseieren in de pot op de BouwBeurs en wint een gratis online cursus naar keuze.
 • 1 januari 2024 is nieuwe invoeringsdatum Wkb
  De nieuwe beoogde invoeringsdatum voor de Omgevingswet – en daarmee ook de Wkb – is 1 januari 2024. Minister de Jonge pleit voor snelle duidelijkheid. Bouwend Nederland ook. De Eerste Kamer stemt naar verwachting op 14 maart.
 • “Traditioneel inkoopproces is een bokspartij, RGS een huwelijk”
  Steeds meer opdrachtgevers en opdrachtnemers omarmen Resultaatgericht Samenwerken (RGS). Omdat de ontwikkelingen in de markt dwingt tot efficiënter werken. “Resultaatgericht Samenwerken en de kracht daarvan draagt hieraan bij”, zegt Daan de Jeu, mede-eigenaar en trainer bij Bureau Onderhoud.
Winkelwagen