Benodigde studietijd: 8 uur
In deze online cursus leer je wat de principes van BENG inhouden. Je leert hoe je een gebouw optimaal verduurzaamt. Dit doe je aan de hand van zes opeenvolgende stappen, deze zijn samengevat in de zogenoemde verduurzamingscyclus. Omdat ieder nieuw en bestaand gebouw moet voldoen aan het Bouwbesluit, is dit altijd het uitgangspunt. Deze cursus bevat essentiële informatie voor elke professional in de bouw die te maken heeft met de nieuwe regels met betrekking tot verduurzaming.
Na het behalen van je BENG basis certificaat, kun je aanvullend een eindopdracht maken (niet verplicht).
Aan de hand van de BENG ladder die je van ons uitgereikt krijgt, ga je bepalen op welke wijze je jouw eigen huis (of een andere leuke oude woning) gaat verduurzamen. Voorwaarde is dat de woning in kwestie in de huidige staat energielabel D, E, F of G heeft.
Je neemt de bestaande situatie op via de BENG ladder en maakt vervolgens een voorstel met maatregelen om de woning te verduurzamen. Vervolgens maak je een inschatting waar het energielabel na verduurzaming op uit zal gaan komen en geef je hiervoor een grondige onderbouwing.
Voor wie
Deze online cursus is ontwikkeld voor professionals die zich bezig houden met het verduurzamen en onderhouden van gebouwen. Ben jij geïnteresseerd in het verduurzamen van gebouwen en wil je meer weten over de BENG systematiek? Dan is deze basiscursus voor jou bijzonder goed geschikt.
Onderwerpen
BENG is de nieuwe norm in verduurzamen van gebouwen.
Nederland gaat duurzaam op de schop. De overheid heeft bepaald dat ons land per 2050 geen CO2 meer mag uitstoten. En dit heeft onder meer grote gevolgen voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Zo dienen alle overheidsgebouwen al sinds januari 2019 te voldoen aan de BENG normen. Voor andere nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, zijn deze normen gaan gelden per 1 januari 2021.
Voor bestaande gebouwen is de uitdaging nog veel groter. Zo zullen op termijn alle 6,5 miljoen bestaande woningen moet worden verduurzaamd.

Per 1 januari 2021 heeft BENG de oude EPC norm vervangen. BENG is nu in combinatie met het Bouwbesluit de norm om bestaande gebouwen op een goede manier te verduurzamen. Voor iedereen met een bestaande woning vervallen alle energielabels en moeten deze woningen bij aan- en verkoop beschikken over een zogenaamd BENG label. De EPC, de Energie Prestatie Coëfficiënt vervalt eveneens.
In deze cursus krijg je volledig inzicht in het belang en de betekenis van BENG bij het verduurzamen van gebouwen.
Leerdoelen
De overheid stelt terecht eisen aan professionals die een bijdrage gaan leveren aan gebouw verduurzaming. Zaak dus om je kennis over BENG helemaal op orde te hebben. Deze cursus leert je wat BENG inhoudt. Maar net zo belangrijk, het leert je hoe je goed verduurzaamt. Hoe? Door meteen wat je geleerd hebt toe te gaan passen in de praktijk.
Energie is een schaars product. De overheid zal daarom op termijn gebouwen met een slecht label extra gaan belasten. Tegelijkertijd stelt diezelfde overheid veel geld beschikbaar om gebouwen te verduurzamen. Op dit moment is hiervoor al meer dan 1 miljard euro beschikbaar. Een prachtige pot die de komende jaren alleen maar groter wordt. Met het volgen van deze cursus en het behalen van je BENG basis certificaat maak jij straks ook onderdeel uit van dit proces.
In deze cursus leer je wat de principes van BENG inhouden. Je gaat leren hoe je een gebouw optimaal verduurzaamt. Dit doe je aan de hand van zes opeenvolgende stappen, deze zijn samengevat in de verduurzamingscyclus. Deze verduurzamingscyclus wordt in deze cursus aangeduid als Cyclus.
Docent

Rens ten Hagen
Ir. Rens ten Hagen is hoofddocent van deze online cursus BENG in de Praktijk. Rens is verbonden aan BouwProfs als hoofddocent met een specialisatie in duurzaamheid, beheer & onderhoud vastgoed, bouwkunde, bouwfysica en bouwbesluit.
Lees meer over Rens ten Hagen.
Certificaat van deelname
Na afronding van de cursus ontvang je een digitaal certificaat van deelname.
CETIGO Register
Het uitbrengen van een goed advies in de thuisopdracht geeft recht op inschrijving van jouw certificaat in het CETIGO-register, het register voor energietransitie in de gebouwde omgeving. Jouw advies wordt beoordeeld door het BENG-docententeam van Online Bouw Academie. Je krijgt uiteraard input op je thuisopdracht zodat je ook weet wat je goed hebt gedaan en wat je een volgende keer nog beter kunt doen. De thuisopdracht voor opname in het CETIGO-register vind je in de laatste les van deze cursus en is niet verplicht.

Permanente educatie
De regels inzake verduurzaming van gebouwen veranderen continue. Het is daarom belangrijk dat jij je kennis actueel houdt, zodat je volledig op de hoogte blijft van alle recente veranderingen en aanvullingen over BENG. Binnen BouwProfs academie houden we je het hele jaar door op de hoogte hiervan. Dit is tevens je permanente educatie. Jaarlijks doe je daarom hernieuwd examen om je BENG basis certificaat geldig te laten blijven.
Je BENG basis certificaat en je certificering binnen CETIGO zijn belangrijke onderdelen als moderne professional in het verduurzamen van gebouwen. Hiermee toon je aan de buitenwereld aan dat jouw kennis over BENG volledig en actueel op orde is en blijft.
Vragen?
Bekijk de FAQ’s of neem contact met ons op.
Korting voor abonnees
Abonnees van één van de onderstaande merken van Eisma Bouwmedia volgen deze online cursus met 40% korting. Meer informatie hierover vind je in de FAQ’s.
Aannemer, ArchitectuurNL, Bouwwereld, Glas in Beeld, Installatie, Het Houtblad, Houtwereld, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad, ZO!Bouw.